Meny
Sök
Translate

Vallåsen

Vår ambition är att erbjuda varierande skidåkning över stora ytor. Vi erbjuder 5170m preparerade nedfarter och en sammanlagd åkyta på 200,000 m2. Med en största fallhöjd på 145m och längsta nedfart på 1260m erbjuder Vallåsen röda, gröna och blå nedfarter.

Vi är mycket stolta över vårt liftsystem. Med två stolbanor, varav en expresslift och tre släpliftar har Vallåsen en kapacitet på 7200 personer/timme. Liftkapaciteten är väl avstämd med utrymmet i backarna, d v s det skall aldrig bli för trångt i backarna.

Vallåsen tillhör Branäsgruppen, Sveriges största privatägda skidanläggningsföretag. I gruppen ingår Branäs, Kungsberget, Ånnaboda/Storstenshöjden och 12Mannabacken.

Läs mer om Vallåsen i Åka Skidors stora Vallåsenreportage här.

Snökanoner

Ligger man längst söderut i Sverige så krävs det ett kraftsfullt system för tillverkning av snö. Vi har det! Relativt den yta som skall täckas med snö så har vi norra Europas största system för tillverkning av kanonsnö!

I södra Sverige kan man inte lita till natursnö när man driver en skidanläggning. När snötäcket kommer och hur länge det ligger är alldeles för osäkert. För att kunna garantera ett tjockt snötäcke i pisterna hela säsongen så tillverkas snö till pisterna med hjälp av snökanoner. På 1950 – talet upptäckte ett amerikanskt företag hur man tillverkar snö med hjälp av snökanoner. Sedan dess har tekniken utvecklats och förfinats. Då gick det åt 7 kWh per kubikmeter snö, som tillverkades. Nu går det åt knappt 1 kWh per kubikmeter tillverkad snö, vilket innebär att vi har minskat energiförbrukningen avsevärt. All el som förbrukas i Vallåsen är från förnyelsebara källor.

För att kunna tillverka snö behöver man 3 saker: Kyla, vatten och en snökanon.

Kylan får man från luften. Det betyder att man vid tillverkningen är beroende av att det är frost ute, d v s under 0 grader C. Vattnet till snön som tillverkas vid Vallåsen kommer dels från två egna dammar och dels från en närbelägen å. För att snökanonerna skall fungera bra krävs att vattnet är kallt och rent. Vid Vallåsen kyler vi både vattnet i dammarna och vattnet från ån innan det går in i snökanonerna Efter kylning så renas vattnet i upp till 3 steg i speciella filter. Efter kylning och rening pumpas vattnet via rörledningar under mark ut till snökanonerna.

Dagens moderna snökanoner kan indelas i 2 typer, lansar och fläktsnökanoner. Fläktkanonerna är de effektivaste men samtidigt de dyraste. Vid Vallåsen används mest fläktkanoner. I fläktkanonen fördelas vattnet till 2 typer av munstycken som sedan sprutar vattnet in i en kraftig luftström som skapas av snökanonens fläkt. När vattendropparna kommer ut i luften fryser de till snökristaller av varierande storlek beroende på lufttemperatur och fuktighet och faller sedan mot marken upp till 100 meter från snökanonen. Vid gynnsamma förhållanden kan en snökanon tillverka upp mot 100 kubikmeter snö i timmen.

Den tillverkade kanonsnön är tätare i sin konsistens än nyfallen natursnö. Volymvikten är mer än dubbelt så stor mot nyfallen natursnö. Gammal natursnö däremot kan inte skiljas från kanonsnö. Den tillverkade snöns ”kvalitet” kan påverkas mycket vid tillverkningen, d v s beroende på inställning kan man tillverka en mycket hård och isig snö men också en torr och lätt snö. Även efterarbetet med pistmaskiner påverkar snöns kvalitet.

Kontakta oss

Innan du kontaktar oss läs gärna igenom vanliga frågor och svar.

Allmänna frågor:
info@vallasen.se
+46 (0) 54 13 26 00

Skol/gruppbokningar:
friluftsdag@vallasen.se
+46 (0) 54 13 26 00

Avbokning av webbokning:
avbokning@vallasen.se

Vanliga frågor & svar

Öppettider/Öppna nedfarter

 • När öppnar ni för säsongen? Vi kan aldrig veta i god tid innan vi öppnar eftersom vi är väderberoende. Normalt öppnar vi i mitten av december.  Så fort vi har spikat ett datum så går vi ut med det via facebook, hemsidan och nyhetsbrev.
 • När stänger ni för säsongen? Det varierar från år till år men normalt i mitten på mars.
 • Vilka nedfarter är öppna? Se på sidan öppna nedfarter och liftar.
 • Vilka nedfarter är det kvällsskidåkning i? Nedfarter som har en gul lampa på pistkartan.

Resa hit

 • Vart ligger Vallåsen? Vallåsen ligger i närheten av Våxtorp. Adressen är yllevad 154. Koordinater N 56.38560 E 013.10929
 • Kan man åka med lokaltrafiken till er? Det finns för tillfället ingen lokaltrafikförbindelse. Mer info under Med buss

Skiduthyrning

 • Går det att hyra utrustning utan giltig fotolegitimation? Nej och vi gör inga undantag på det.
 • Kan man förboka utrustning? Ja, men endast via vår hemsida senast kl 14.00 dagen innan.
 • Vilka typer av utrustning kan man hyra? Skidor, snowboard, twintip, telemark, hjälm, stavar, pjäxor, skidkläder, goggles, ryggskydd, pulka och snowracer.
 • Vad är trygghetspaketet? Det är en försäkring som täcker om du kör sönder skidan eller får skidorna stulna. (självrisk 600 kr, skidan måste vara låst)
 • Går man före i kön om man har förbokat? Vi har två olika köer, en för förbokade gäster och en för icke förbokade gäster. I vanliga fall går det snabbare för förbokade gäster.
 • Finns det utrustningar så det räcker till alla? Vi kan inte garantera dig att det finns utrustningar att hyra om du inte har förbokat. Alla som har förbokat är garanterade utrustningar.
 • Jag vill avboka min utrustning, hur gör jag? Du skickar ett mail till avbokning@vallasen.se senast dagen innan ankomst, du kommer då få pengarna insatta på ditt kort som du betalade med. Avbokningsavgiften är på 100 kr/utrustning.

Skidskola

 • Ingår skipass och utrustning i skidskolepriset? Nej, du behöver lösa skipass och ordna utrustning innan lektionen startar.
 • Kan man förboka skidskola? Ja, men endast via vår webbokning. Om gruppen du vill boka saknas, så kontakta oss på gastcenter@vallasen.se
 • Jag vill avboka min skidskola, hur gör jag? Du skickar ett mail till avbokning@vallasen.se senast kl 15:00 dagen innan ankomst, du kommer då få pengarna insatta på ditt kort som du betalade med. Avbokningsavgiften är 50kr/elev för grupp och 100 kr/elev för privatlektion. För barn t.o.m. 6 år kan avbokning ske fram tills 15 minuter innan lektionsstart (administrativ avgift tillkommer).
 • Ska jag som förälder vara med mitt barn i skidskolan? Nej, det bästa för barnen i gruppen är om föräldrar håller sig i närheten men utom synhåll för barnen. Se men inte synas.

Reklamation

 • Vallåsen är ansluta till SLAO och följer deras regler och anvisningar. Mer info om SLAO finns att ladda ner på deras hemsida.

VIktig information till dig som ska resa till Vallåsen

 • Vi rekommenderar alla som ska besöka Vallåsen att förboka sin utrustning och skipass. På så sätt är du garanterad utrustning och det går fortare för dig att hämta ut din utrustning och skipass.
 • Om du ska hyra utrustning glöm inte att ta med giltig fotolegitimation.
 • Du som ska hyra utrustning köper även skipass på samma ställe som du hyr.
 • Vissa liftar är så kallade kapacitetsliftar och öppnas bara under högtryck.
 • Kvällskort kan köpas från klockan 16:30 och gäller från kl 17:00.
 • Alla snowboardåkare måste ha fångrem. Om du inte äger en fångrem så finns det att köpa i vår sportshop.

Kvarglömda saker

 • Vart vänder jag mig för att få veta om ni hittat mina kvarglömda saker? Du skickar E-post till skidhyran@vallasen.se
 • Slänger ni kvarglömda saker? Vi spar alla upphittade och kvarglömda saker tills säsongen är slut. Nycklar, mobiler och andra värdesaker lämnas till polisstationen i Laholm. Kläder skänker vi till myrorna.
 • Kan ni skicka mina kvarglömda saker till mig? Ja, det kostar 150 kr + frakt.

Om våra tjänster

Fasta jobb

Säsongsjobb


OM våra säsongstjänster

 

Allmän kravprofil
Du är minst 18 år gammal och söker ett äventyr som ger en massa nya erfarenheter och vänner för livet. Du skall kunna prata engelska och meriterande är Danska. Önskvärt är att du har körkort och tillgång till bil. Vi ser att du har ett intresse för utförsåkning, tycker om att arbeta med människor i synnerhet och med barn i allmänhet, är stresstålig, ställer upp när det behövs och gillar att arbeta över avdelningsgränserna. Att du är glad, positiv och serviceinriktad ser vi som en självklarhet. I Vallåsen tror vi att glada medarbetare leder till glada gäster, att ha roligt på jobbet är en regel snarare än ett undantag hos oss! Som säsongsanställd medarbetare hos oss får man timlön enligt HRF:s kollektivavtal.

Hur söker jag?
Fundera först över om du vill söka helsäsong eller som extra personal. Skillnaderna kan du läsa om här nedan. I vår ansökan kan du göra ett första och andrahandsval. Du kan också bocka i om du är intresserad av andra tjänster förutom dina val.

Säsongsjobb.

Vill du vara med under ett säsongsäventyr? Det finns många tjänster att söka.
Vi vet aldrig när vi startar eller stänger för säsongen. Du som söker säsongsanställning kommer att utgör grundstommen i personalstyrkan och kommer när vi kör igång säsongen att gå på schema och ha en garantianställning från 20-30 timmar/vecka. Det är viktigt att du är flexibel och tillgänglig för snabba förändringar och kan arbeta kvällar och helger, då säsongen varierar efter väder och kalender.

Extrajobb

Till en del av våra tjänster söker vi dig som vill jobba ”extra” på helger, kvällar och lov. Vi kan erbjuda spännande och roliga extrajobb med väldigt varierande arbetsuppgifter. Vi förväntar oss att du som söker kan arbeta minst fyra helger eller ett helt lov.
Ta chansen att bygga på ditt CV under skoltiden eller tjäna extra pengar vid sidan om ditt ordinarie jobb. Vi kan garantera ett annorlunda och utvecklande äventyr med mycket gästkontakt.

Skid-/Snowboardlärare

Som skid-/snowboardlärare i Vallåsen arbetar du med både barn och vuxna, grupper och privatlektioner. Det är ett utmanande och utvecklande jobb som ställer höga krav både på din egen åkning och på din förmåga att lära ut till andra. I tjänsten ingår även att medverka i diverse aktiviteter som anordnas för våra gäster, både barn och vuxna. Som skidlärare tillhör du de som har förmånen att ha lite längre möten med våra gäster, det är en självklarhet för dig att ge varje gäst en unik upplevelse och goda minnen från skidupplevelsen!

Saknar du skid- eller snowboardlärarutbildning, men är rätt person för oss, så hjälper vi dig in på rätt utbildning. Utbildningen bekostas av dig som arbetstagare.

Liftvärd

Som liftvärd fyller du en viktig roll på skidanläggningen. Det är inte bara att du ska finnas där som en trygghet för våra gäster och lära nybörjare att åka lift. Det är också du som träffar i stort sett alla anläggningens gäster. Det är viktigt att du är en god ambassadör för vår anläggning och att du kan svara på gästernas alla möjliga frågor samt ge roliga och välbehövliga tips för dagen!

Snöläggare

Som snöläggare i Vallåsen arbetar man med att framställa snö i alla våra nedfarter. Arbetet består av att flytta kanoner, slangar samt övervakning av snöläggningen genom temperatur och vindförhållanden. Arbetet sker i skift och man arbetar parvis. Du ska tycka om att arbeta utomhus i alla väderförhållanden och du bör ha god fysik då arbetet är fysiskt krävande. Att ha ett tekniskt kunnande och intresse är ett måste då man arbetar med avancerad utrustning. Du bör vara van att arbeta självständigt samt vara initiativrik. Snöläggarna arbetar vanligtvis under perioden november till januari, därefter finns eventuellt möjlighet till annan tjänst hos oss. I tjänsten ingår en del skoterkörning, om du ej har skoterkort går det dock att ordna på plats.

Butikssäljare sportshop

I Vallåsens sportshop hittar du ett brett sortiment av skid- och vintertillbehör. Som butikssäljare förväntas du leverera god service och kunskap till våra gäster, för att guida dem fram till rätt köp för just dem! Du ansvarar för kassahantering, skyltning/exponering och påfyllning av kläder och utrustning från lagret. Du behöver både vara självständig och initiativtagande men också gilla att vara med i ett större team. Vi ser också gärna att du är har viljan att jobba mot försäljningsmål och triggas av utmaningar! Skidskolan bokas via webb eller på plats i Shopen. Genom frågor hittar du rätt produkt till varje gäst som vill lära sig mer. Din uppgift är även att se till så att gäster och instruktör får den hjälp och information de behöver för att vara i rätt tid och på rätt plats.
I Shopen ansvarar man även för liftkortsförsäljningen i Selfservice stationerna.
Då det oftast är till Shopen man vänder sig som gäst när man har problem så kan alla möjliga frågor dyka upp.

Skiduthyrare

Som medarbetare i skiduthyrningen kommer du att arbeta i ett stort arbetslag med många olika uppgifter. Skiduthyrningens huvudsakliga uppgift är att förse våra gäster med den utrustning de behöver för en komplett skidupplevelse på vår anläggning. I dagligdrift arbetar du vanligtvis med uthyrning av utrustning vid disk eller med iordningställning förbokad utrustning.

Skidverkstadsmedarbetare

Du ser till att dagligdriften i vår skidverkstad sker på ett effektivt sätt och att den anpassas efter rådande och kommande behov. Vidare ser du till att alla maskiner (slipnings- och vallningsmaskin m.m.) underhålls regelbundet och hålls i gott skick. Du skall även kunna lära ut till dina kollegor hur dessa maskiner används och underhålls på bästa sätt. Vi ser till att du får den utbildning och stöd du behöver på plats för att kunna utföra samtliga arbetsuppgifter i skidverkstan. Utöver våra maskiner ansvarar du också för att allt material som behövs i skidverkstan finns hemma samt att det är ordning och reda i lokalen. Du ansvarar också för försäljning av service på gästernas privata utrustning. Andra arbetsuppgifter i skiduthyrningsverksamheten förekommer.

Restaurangbiträde

Som restaurangbiträde är du värd/värdinna i vår restaurang. Ditt yttersta mål att se till att vi alltid överträffar våra gästers förväntningar.  För att göra ett bra jobb måste du vara serviceinriktad och stresstålig men framför allt ska du älska att möta nya gäster och se till att deras besök hos oss blir oförglömligt. Du är restaurangens ansikte utåt, och nöjda gäster är alltid ditt främsta mål. Du kommer att stå i kassan, portionera mat, duka av bord, diska samt alla andra sysslor som förekommer i restaurangen.

Kiosk/kassa

I vår kiosk/kassa arbetar man med allt ifrån att sälja godis, dricka och korv till liftkortsförsäljning. Då det oftast hit man vänder sig som gäst när man har problem så kan all möjliga frågor dyka upp.

Vallåsen

 

Vallåsen erbjuder dig en vinterupplevelse med långa backar, stora åkytor, två stol­liftar och fem släpliftar, Skiduthyrning, Restaurang, Shop och Skidskola. Vi vet att du måste åka långt norrut för att hitta en upplevelse som överträffar den Vallåsen erbjuder. Så snart vi har kyla tillverkar vi snö. De senaste sex säsongerna har anläggningen i snitt varit öppen 70 dagar. Vi brukar öppna i december och säsongen varar normalt in i mars månad. Vallåsen ingår i Branäsgruppen som är Sveriges största privatägda skidkoncern. Branäs, Kungsberget, Vallåsen, Storstenshöjden och 12 Mannabacken ingår i koncernen och innehar ett nära samarbete.

Säsongsjobb Vallåsen

Fasta jobb Vallåsen

Vinterhistorik

Vi får ofta frågan ”Hur många dagar har ni öppet per år – egentligen”. Och svaret förvånar ofta. Vi är väldigt duktiga på att göra snö och att arbeta med den.

Vinter säsong Öppetdagar Öppningsdag
1989-90 40 29 Nov
1990-91 55 17 Jan
1991-92 29 23 Jan
1992-93 73 25 Dec
1993-94 80 28 Dec
1994-95 44 6 Jan
1995-96 99 17 Dec
1996-97 65 21 Dec
1997-98 32 20 Dec
1998-99 75 12 Dec
1999-00 34 21 Dec
2000-01 78 29 Dec
2001-02 50 23 Dec
2002-03 95 13 Dec
2003-04 79 2 Jan
2004-05 57 26 Jan
2005-06 95 21 Dec
2006-07 46 24 Jan
2007-08 11 16 Feb
2008-09 99 25 Nov
2009-10 94 19 Dec
2010-11 100 27 Nov
2011-12 47 25 Jan
2012-13 92 7 Dec
2013-14 31 24 Jan
2014-15 53 30 Dec
2015-16 67 8 Jan
2016-17 65 7 Jan

 

Väder
Pister
0/11
Liftar
0/7
Webbkamera
Snödjup
0cm
Temperatur
Temp
Längsta åk
1260m
Längdspår
0/0,4km